ALTKÜLTÜR BAĞLAMINDA TAYYAR AHMET’İN SONSUZ SAYILI GÜNLERİ’Nİ OKUMAK READING TAYYAR AHMET’İN SONSUZ SAYILI GÜNLERİ / IN THE CONTEXT OF SUBCULTURE

Taner TURAN

Öz


Edebiyat ve edebiyat incelemelerinin her geçen gün farklı bir boyut kazandığını söylemek mümkündür. Bugün bakıldığında edebiyat ve özellikle dilbilim alanına ait olan kavramlar pek çok farklı alana ait yöntemlerin geliştirilmesi için kullanılmaktadır. Şüphesiz bu durum, dilbilim kavramlarının sahip olduğu evrensel boyuttan kaynaklanır. Özellikle yapısal dilbilim aracılığıyla bu alanın kavramları, pek çok disiplin tarafından alıntılanmış ve dönüştürülmüştür. Edebiyatı da bu bağlamda ele almak mümkündür. Malzemesi dil olan edebiyatın dilbilim kavramlarıyla ilişkilendirilebileceği de oldukça açıktır. Ancak bizim çalışmamızın nesnesi olan Tayyar Ahmet’in Sonsuz Sayılı Günleri isimli parça da bu kavramlar ışığında ele alınıp sorgulanabilir. Çünkü bir şarkı da her şeyden önce bir söylemdir. Bu yüzden bir şarkı, bir söylem olarak ele alınıp özellikle metinlerarasılık, göstergebilim ve dilbilim kavramları aracılığıyla çözümlenebilir. Bu çalışmanın amacı da bir söylem olarak bir şarkının bu bağlamda çözümlenebileceğini kanıtlamaktır. Buna ek olarak bu şarkının izleksel olarak anlamlandırılması için alt-kültüre de başvurmak gerekir. Çünkü Tayyar Ahmet’in Sonsuz Sayılı Günleri, kurgusal bir kişi olan Tayyar Ahmet’in tipleşme sürecini anlatır. Bu çalışma da yukarıda saydığımız alanların kavramlarını alıntılayarak alt-kültür bağlamında bir şarkının bir söylem olarak çözümlenmesidir.


Anahtar Kelimeler


Dilbilim, göstergebilim, alt-kültür, alt-kültürbirim, söylem.

Tam Metin:

PDF

Referanslar


Aktulum, K. (2014). Metinlerarası ilişkiler. Ankara: Kanguru Yay.

Aktulum, K. (2020). Moda ve metinlerarasılık Alexander Mcqueen ve üstgiysisellik. Konya: Çizgi Kitabevi Yay.

Bahtin, M. (2016). Söylem türleri ve başka yazılar (O. N. Çiftçi, Çev.). İstanbul: Metis Yay.

Barthes, R. (2016a). Yazının sıfır derecesi-yeni eleştirel denemeler (T. Yücel, Çev.). İstanbul: Yapı Kredi Yay.

Barthes, R. (2016b). Göstergebilimsel serüven (M. Rifat-S. Rifat, Çev.). İstanbul: Yapı Kredi Yay.

Benveniste, E. (1995). Genel dilbilim sorunları (E. Öztokat, Çev.). İstanbul: Yapı Kredi Yay.

Burke, M. (2014). Rhetoric and poetics the classical heritage of stylistics. M. Burke (ed.), The routledge handbook of stylistics. Londra: Routledge.

Büyük Ev Ablukada. (2011). Büyük Ev Ablukada görüntülü radyo eksen filanı. Erişim Adresi: https://www.youtube.com/watch?v=Un-thDSuEsY&t=3347s&ab_channel=B%C3%9CY%C3%9CKEVABLUKADA

Büyük Ev Ablukada (2012). Tayyar Ahmet’in sonsuz sayılı günleri. Full Faça, Olmadı Kaçarız Plakçılık. Erişim Adresi: https://open.spotify.com/track/6dnLlf9gVrE8RVYoPGDrSX?si=bd21be712bd7447f.

Büyük Ev Ablukada (2017). Tayyar Ahmet’in sonsuz sayılı günleri. Ay Şuram Hala Ağrıyo, Olmadı Kaçarız Plakçılık, Erişim Adresi: https://open.spotify.com/track/64Qh0dnrx3e2VzDUKjbCSg?si=e6087de823d542f0

Gibbons, A. & Whiteley, S. (2018). Contemporary stylistics language, cognition, interpretation. Edinburgh. Edinburgh Univsersity Press.

Kanık, O. V. (2014). Bütün şiirleri. İstanbul: Yapı Kredi Yay.

Leech, G. N., Short, M. (2007). Style in fiction a linguistic introduction to english fictional prose. Londra: Pearson.

Martinet, A. (1985). İşlevsel genel dilbilim (B. Vardar, Çev.). Ankara: Birey ve Toplum Yay.

Saussure, F. de. (1985). Genel dilbilim dersleri (B. Vardar, Çev.). Ankara: Birey ve Toplum Yay.

Turan, T. (2018). 1880-1895 yılları arasında yayımlanmış şiir kitapları üzerine bir inceleme (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Hacettepe Üniversitesi, Ankara.

Turan, T., Gökşen, C. (2021). Şebnem İşigüzel’in Çöplük romanında yeraltı edebiyatının izleri. Gaziantep University Journal of Social Sciences, 20 (4), 2165-2186.


Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.