KIRGIZ TÜRKÇESİNDE TABANLAŞMIŞ BİRLEŞİK FİİLLER BASED COMPUND VERBS IN KYRGYZ TURKISHKIRGIZ TÜRKÇESİNDE TABANLAŞMIŞ BİRLEŞİK FİİLLER / BASED COMPUND VERBS IN KYRGYZ TURKISH
Öz
Türk Dilinin bütün lehçelerinde olduğu gibi, Kırgız Türkçesinde de birleşme, kalıplaşma ve türetme yollarıyla oluşmuş birleşik fiil yapıları söz konusudur. Birleşik fiillerde esas fiil kendi anlamını korumakta, yardımcı fiil ise asıl fiili, çeşitli bakımlardan (tezlik, yeterlilik, sürerlik vb.) tasvir etmektedir. Kırgız Türkçesinde iki fiilin birleşmesiyle ortaya çıkan yapılarda asıl fiil yardımcı fiile daha çok -(I)p, –A, -y zarf – fiil ekleriyle bağlanmaktadır. Yardımcı fiil, asıl fiilin belirttiği hareketi ve hareketin tarzını ifade etmek için gerekli olan yapıdır. Kırgız Türkçesinde iki fiilin birleşmesiyle oluşturulan yapılardan bir kısmı, kaynaşarak taban haline gelmiştir: apar- (alıp bar-), apke- (alıp kel-), alper- (alıp ber-) vb. Çalışmada, burada birkaç örneğini verdiğimiz birleşik fiil yapılarının tabanlaşmış şekilleri dikkatlere sunulacaktır. Kırgız Türkçesi ağızlarındaki tabanlaşmış yapılar ve ölçünlü dildeki yapılar bir arada ele alınacak ve örneklerle birlikte ortaya konulacaktır. Kırgız Türkçesine bakıldığında, tabanlaşmış fiiller sözdizimsel bir birim olarak, özellikle al- fiilinin temel fiil olduğu birleşik fiil yapıları karşımıza çıkmakta, çok sayıda örnekte ise, al-+zarf fiil yapısına al-, bar-, ber-, ket-, iy-, at- gibi yardımcı fiilllerin eklenmesiyle oluşan tabanlaşmış yapılar dikkati çekmektedir. Diğer Türk lehçeleriyle birlikte Türkiye Türkçesi ve Kırgız Türkçesinde de görülen tabanlaşmış birleşik fiil yapısının apar- olduğu görülmektedir. alper-, apke-, alıval-, alıviy- vb. şekiller de ayrıca Kırgız Türkçesinde karşımıza çıkar.
Anahtar Kelimeler
Tam Metin:
PDFReferanslar
ABİD, Sebine (2006), Türkiye Türkçesi ile Azerbaycan Türkçesinde Fiillerin Anlam Açısından Çeşitlenmesi, Ankara: Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayınlanmış yüksek lisans tezi).
AKIN, Cüneyt (2014a), Kırgız Türkçesi Ağızları, Ankara: Gazi Yayınları.
AKIN, Cüneyt (2014b), Calal-Abad Merkez Ağzı, Ankara: Gazi Yayınları.
ARIKOĞLU, Ekrem (2005), Örnekli Hakasça-Türkçe Sözlük, Ankara: Akçağ Yayınları.
BACANLI, Eyüp (2013, Kış), Güney Sibirya Türk Dillerinde Birleşik Fiillerle ilgili Teorik Sorunlar, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, C.6, S.24: 28-29.
DEMİREZ GÜNERİ, Aysun (2013, Güz), Yeni Uygur Türkçesinde Tabanlaşmış Birleşik Fiiller, Gazi Türkiyat, S.13: 59-80.
GANİYEV, Fuat. A. (2010), Tatarcada Birleşik Fiiller, (Çev. Caşteğin Turgunbayer), Ankara: TDK Yayınları.
Güncel Türkçe Sözlük, TDK
KASAPOĞLU-ÇENGEL, Hülya (2005), Kırgız Türkçesi Grameri (ses ve şekil bilgisi), Ankara, Akçağ Yayınları.
KASAPOĞLU-ÇENGEL, Hülya (2017), Kırgız Türkçesi Grameri (ses ve şekil bilgisi), Ankara, Akçağ Yayınları.
KUDAYBERGENOV, - vd. (1980); Kırgız Adabiy Tilinin Grammatikası, I. Bölüm: Fonetika Cana Morfologiya, Frunze, İlim Basması (İlim Yayınları).
ORUZBAYEVA, B. Ö. - vd. (edit.) (2009), Azırkı Kırgız Adabiy Tili, Bişkek: Avrasya Yayınları.
ÖNER, Mustafa (1998), Bugünkü Kıpçak Türkçesi, Ankara, TDK Yayınları.
Refback'ler
- Şu halde refbacks yoktur.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.