BİR ÂDEMİYET ANLATISI OLARAK / VESÎLETÜ’N-NECÂT VASİLAT AL-NACAT AS A HUMANİTY NARRATİVE

Murat AK

Öz


Osmanlı dönemi Türk edebiyatı’nda Hz. Peygamber’i konu edinen birçok dînî-edebî tür ortaya çıkmıştır. Hz. Peygamber’in doğumunun, miracının ve ahlâkî özelliklerinin anlatıldığı mevlid türü bu dinî-edebî türler içinde birçok müstakil örneği bulunması açısından oldukça önemlidir. Bu türün Türk edebiyatında en meşhur olan ve Türk toplumu içinde en çok itibar gören örneği ise Süleyman Çelebi tarafından 15. yüzyılın hemen başında telif edilen Vesîletü’n-Necât isimli mesnevîdir. Vesîletü’n-Necât, sosyal ve siyasal işlevi açısından ehl-i sünnetin tasavvufî yorumuyla Osmanlı topraklarında itikâdî ve siyâsî birlikteliği sağlamaya çalışan bir metindir. Bu hususiyetiyle Vesîletü’n-Necât Osmanlı topraklarında yaşayan insanlar için istikamet tayin eden öncü ve kurucu metin şeklinde tavsif edilmiştir. Bununla birlikte muhtevâsı itibariyle tasavvufî düşünce zemininde telif edilen eser, Hz. Peygamber şahsında kaleme alınmış bir âdemiyet anlatısı olarak karşımıza çıkar. Vesîletü’n-Necât’ın zeminini oluşturan tasavvufî düşünce sisteminde Hz. Peygamber, yegâne insân-ı kâmil olarak karşımıza çıkar. Hz. Peygamber, insan nev’inin en mükemmel varoluşunu temsil eden Hz. İnsan’dır ve maddî ve manevî şahsıyla bütün bir âdemiyeti temsil etmektedir. Bu yönüyle Vesîletü’n-Necât’ı ademiyetin Hz. Peygamber şahsında anlatıldığı bir meta-anlatı olarak ele almak mümkündür. Vesîletü’n-Necât’ı bugün hala Anadolu toplumu içinde okunur ve anlamlı kılan önemli sebeplerden birisi, sahip olduğu dilsel ve sanatsal özellikler kadar eserin Hz. Peygamber’in şahsında evrensel bir ademiyet anlatısı hüviyetine sahip olması, yaratılışa ve varoluşa ilişkin sorulara verdiği cevaplarla âdemiyeti anlamlandırmasıdır.


Anahtar Kelimeler


Süleyman Çelebi, Vesîletü’n-necât, Hz. Peygamber, âdemiyet, insan-ı kâmil, meta-anlatı

Tam Metin:

PDF

Referanslar


AK, Murat, (2019). Şair ve Peygamber Na‘t Geleneğinde Hz. Peygamber İmgesi, Ketebe Yayınları, İstanbul.

AKKUŞ, Mehmet (2016), “Vesîletü’n-Necât”, Mevlid Külliyatı I, Ed: Bilal Kemikli, 2. bs., DİB Yay. Ankara, s. 79-105.

AKSOY, Hasan, (2007). “Eski Türk Edebiyatı’nda Mevlidler”, Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi, Eski Türk Edebiyatı Tarihi I, C. 5, S. 9, s. 323-332.

CEVİZCİ, Ahmet (2005). Paradigma Felsefe Sözlüğü, 6. bs., İstanbul: Paradigma Yayıncılık.

ÇELEBİOĞLU, Amil (1982), Türk Ninniler Hazinesi, Ülker Yayınevi, İstanbul.

DEMİRCİ, Mehmet (1983). “Nûr-ı Muhammedî”, Dokuz Eylül Ünivetsitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, İzmir, I. S. 1, s. 239-258.

DEMİRCİ, Mehmet (1997). “Hakîkat-i Muhammediyye”, TDV İslâm Ansiklopedisi, İstanbul, C. 15, s. 179-180.

DEMİRCİ, Mehmet (2008). Nûr-i Muhammedî, İstanbul: Kitabevi.

DEMİRLİ, Ekrem, (2009). İslam Metafiziğinde Tanrı ve İnsan, İstanbul: Kabalcı

Yayınları.

DÖNER, Nûran (2007). “Tasavvuf Kültüründe Hz. Peygamber Tasavvuru”, Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Bursa.

KEMİKLİ, Bilal (2004). “Popüler Dinî Kültürde Hz. Peygamber –Vesîletü’n-Necât Örneği-”, VII. Kutlu Doğum Sempozyumu (Tebliğler), Isparta: S.D.Ü. İlahiyat Fakültesi Bilimsel Toplantılar Yayın No:2, s. 265-274.

KEMİKLİ, Bilal (2016). “Süleyman Çelebi ve Vesîletü’n-Necât”, Mevlid Külliyâtı – Süleyman Çelebi ve Vesîletü’n-Necât Tercümeleri- I, 2. bs., Ankara: Diyanet İşeri Başkanlığı Yayınları.

KILIÇ, Mahmud Erol (2011), Şeyh-i Ekber: İbn Arabî Düşüncesine Giriş, 3. bs., İstanbul: Sûfî Kitap.

OKİÇ, M. Tayyib (1975), “Çeşitli Dillerde Mevlidler ve Süleyman Çelebi Mevlidinin Tercemeleri”, Atatürk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Mecmuası, Sayı 1, s. 17-78.

ÖZCAN, Nuri (2004), “Mevlid”, Mûsiki, TDV İslam Ansiklopedisi, Ankara, C. 29, s. 484-485.

PEKOLCAY, A. Neclâ (2004), “Mevlid”, TDV İslam Ansiklopedisi, Ankara, C. 29, 485-486.

UZUN, Mustafa (2005). “Muhammed”, Türk Edebiyatı, TDV İslam Ansiklopedisi, İstanbul, C. 30, s. 457- 459.

UZUN, Mustafa (2009). “Siyer ve Megâzî”, Türkçe Siyer Kitapları, TDV İslam Ansiklopedisi, İstanbul, C. 37, s. 324-326.

YILDIRIM, Mustafa (2017), “Kani Karaca’nın Tevhid ve Mîrâc İcrasında Ezgi-Güfte Uyumuna Ait Örneklerin İncelenmesi”, Geçmişten Günümüze Uluslararası Dinî Mûsikî Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Amasya, s. 167-73.

YILDIRIM, Mustafa (2020), “Türk Mûsikîsi’nde Mevlid Geleneği ve Kânî Karaca’nın Mevlid İcrâlarının Tahlîli”, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara Hacı Bayram Velî Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Ankara.


Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.