Üç Hikâye (Geç Dönem Doğu Türkçesi) Yıldızlı, M. E. & Temel Alemdar, E. (2022). Üç Hikâye (Geç Dönem Doğu Türkçesi), İstanbul: Doğu Kütüphanesi, 1. Baskı, 252 s.

Burcu YILMAZ

Öz


Üç Hikâye (Geç Dönem Doğu Türkçesi) adlı çalışma “Giriş”, “Dilbilgisi İncelemesi”, “Metnin Çeviri Yazısı” ve “Dizinler” olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın sonunda eserin tıpkıbasımı da ek olarak sunulmuştur. Çalışmanın Giriş bölümü Muhammed Emin Yıldızlı, Dilbilgisi İncelemesi bölümü Emine Temel Alemdar, Metin ve Dizinler bölümleri ise Muhammed Emin Yıldızlı ile Emine Temel Alemdar’ın ortak çalışmalarıyla hazırlanmıştır. Çalışmanın Giriş bölümünde; “Türkçenin Tarihî Dönemlerinde Kavram Olarak Hikâye”, “Türk Edebiyatında Hikâye Türünün Gelişimi”, “Türklerde Hikâye Anlatma Geleneği ve Tahkiye Üslubu”, “Eserin Tavsifi”, “Eserin Sahası ve Dili”, “Eserin Aktarımı” olmak üzere altı alt başlık altında inceleme yapılmıştır. Dilbilgisi İncelemesi bölümünde eser “Yazım”, “Ses Bilgisi”, “Biçim Bilgisi” ve “Söz Dizimi” olmak üzere dört alt başlık altında ele alınmıştır. Metnin Çeviri Yazısı bölümünde, eser transkripsiyon alfabesi ile Latin harflerine aktarılmıştır. Eserin Dizin bölümü ise “Dizin”, “Özel Adlar Dizini” ve “Arapça ve Farsça Ayetler ve İbareler Dizini” olarak hazırlanmıştır.

Anahtar Kelimeler


kitap tanıtım yazısı, hikâye, Geç Dönem Doğu Türkçesi

Tam Metin:

PDF

Referanslar


Coşkun, V. (1998). Yeni Uygur Türkçesinde Ünlülerin Sınıflandırılması ve Ünlü Değişmeleri, Türk Dünyası Dil ve Edebiyat Dergisi, (6), s. 808-818. Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/tdded/issue/12716/154819

Temel Alemdar, E. (2018). Doğu Türkçesi (14-16. yy.) Cümle ve Sözcük Öbekleri, Marmara Üniversitesi, Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı (Yayımlanmamış Doktora Tezi), İstanbul.

Yıldızlı, M. E. & Temel Alemdar, E. (2022). Üç Hikâye (Geç Dönem Doğu Türkçesi), İstanbul: Doğu Kütüphanesi, 1. Baskı, 252 s.

Yücel, B. (2001). Doğu Türkçesinin Gelişme Dönemleri, Türk Dili ve Edebiyatı Makaleleri, Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas, s. 35-66.


Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.